Tort Fraisier cu căpșuni. Desertul clasic franțuzesc pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viață

Așa cum îi spune numele, Fraisier (fraise înseamnă căpșună în franceză – n.r.) este un desert în care aromatele fructe rubinii sunt ingredientul principal. Blatul clasic și crema de vanilie le pun și mai mai mult în evidență savoarea și prospețimea, iar rezultatul final e spectaculos.

tort fraisier shutterstock 2154103991 jpg

Un desert clasic al cofetăriei franceze: tort Fraisier FOTO Shutterstock

Este un răsfăț de weekend pentru întreaga famulie, așa că nu ezita. Iată cum prepari un tort Fraisier clasic.

Ingrediente 

Pentru blat:

3 ouă

120 g zahăr

1 praf de sare

130 g făină

30 g unt

Pentru cremă:

4 gălbenușuri

150 g zahăr tos

1 păstaie de vanilie

600 ml lapte integral (3,5% grăsime)

50 g făină

20 g amidon

30 g unt

300 g căpșuni

Pentru sirop:

zeama de la 1/2 lămâie

1 linguriță esență de vanilie

30 g zahăr

150 ml apă

Pentru decor:

150 g căpșuni

zahăr pudră

Citește și Șarlotă cu căpșuni și cremă de mascarpone. Cea mai simplă rețetă fără coacere

Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi făina. Torni laptele rece, apoi semințele de vanilie și amesteci cu un tel pară. Pui vasul pe foc mediu și continui să amesteci, ca să nu se formeze cocoloașe. Când crema începe să se îngroaşe, dai focul mic şi mai ții pe aragaz 5 minute, continuând să amesteci. La final, încorporezi untul. Aşezi o folie de plastic direct pe suprafaţa cremei pentru a preveni formarea unei pojghiţe. Dai la frigider o oră.

Pentru blat, pui ouăle, zahărul și sarea într-un bol adânc și mixezi la viteză mare 2-3 minute. Când compoziția și-a triplat volumul, pui făina și amesteci cu mișcări ușoare, de jos în sus, cu o spatulă de silicon. Încorporezi untul topit și răcit, apoi torni aluatul într-o tavă de tort cu inel detașabil cu diametrul de 18 cm.

Dai la cuptorul preîncălzit și coci 10 minute la 170 °C, apoi 20-25 minute la 160 °C, până ce trece testul scobitorii. Scoți blatul din formă și îl lași la răcit, apoi îl tai transversal, în două felii.

Amesteci toate ingredientele pentru sirop. Speli căpșunile, îndepărtezi codițele și le tai jumătăți.

Pui o felie de blat în tava în care l-ai copt și îl însiropezi ușor, apoi pui pe pereții tăvii un strat de capșuni așezate vertical. Torni crema, nivelezi și pui a doua felie de blat, pe care o însiropezi cu restul de sirop. Dai tortul la frigider peste noapte. Înainte de servire, îl decorezi cu căpșuni proaspete și îl pudrezi cu zahăr.