Tort cu frişcă şi prune
Ştiai că prunele sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre? Aceste fructe conţin antocianine (antioxidanţi naturali), care distrug radicalii liberi şi protejează împotriva cancerului. Pot ajuta pacienţii cu diabet, fiindcă au capacitatea de a normaliza nivelul de glucoză din sânge.
Ingrediente
Pentru blat:
4 ouă
70 g unt
150 g zahăr
1 praf de sare
250 g făină
1 plic praf de copt
Pentru cremă:
700 ml smântână pentru frişcă (35% grăsime)
100 g zahăr
Pentru umplutură:
400 g prune
1 lingură coniac
coaja rasă de la o portocală netratată
100 g zahăr
50 ml apă
fulgi de migdale, pentru decor
Speli prunele, le tai jumătaţi sau sferturi şi îndepărtezi sâmburii. Faci un sirop din apă şi zahăr, iar după ce clocoteşte pui prunele şi le poşezi 3-4 minute. La final torni coniacul, pui coaja rasă de portocală, amesteci şi laşi la răcit.
Mixezi ouăle cu zahărul şi sarea la viteză mare, 7-8 minute. Combini făina cu praful de copt, apoi le adaugi în compoziţia umedă, amestecând uşor cu o spatulă. La final, încorporezi untul topit şi răcit. Torni compoziţia într-o tavă rotundă, cu pereţi detaşabili, tapetată cu hârtie de copt. O dai la cuptorul preîncălzit şi o coci la 170 °C până trece testul scobitorii. Scoţi blatul din cuptor şi îl laşi la răcorit. După 10 de minute îl scoţi din formă, iar după ce s-a răcit complet îl tai în două felii egale.
Mixezi smântâna rece cu zahărul la viteză mare, 3-4 minute, până devine frişcă.
Asamblezi tortul: o felie de blat, jumătate din cantitatea de frişcă, jumătate din cantitatea de prune poşate şi scurse de zeamă. Continui cu a doua felie de blat şi restul de frişcă. Decorezi tortul cu restul de prune şi cu fulgi de migdale. Îl ţii la frigider 4-6 ore înainte de servire.
FOTO Shutterstock