Brânzoaice de casă. Cea mai delicioasă reţetă

Când ai poftă de dulce şi te gândeşti la un desert traditional românesc, brânzoaicele pot fi o variantă gustoasă pentru tine şi familia ta. Pufoasele brânzoaice de casă se prepară în etape, întâi aluatul, apoi umplutura. Se coc în cuptor, nu necesită prăjire, motiv pentru care sunt si sănătoase.
Găseşti, mai jos, o reţetă tradiţională de brânzoaice de casă, oferită de site-ul savoriurbane.com.
Ingrediente pentru Brânzoaice
Pentru aluat:
- 600 g făină tip 000
- 3 gălbenuşuri
- 100 g unt cu min. 80 % grăsime
- 350 ml lapte
- 50 g zahăr
- 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
- vanilie
- coajă de lămâie rasă
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 500 g brânză de vaci mai grasă
- 1 ou
- 200 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriţă extract de vanilie
- 2 linguriţe coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 100 g gris
- 100 g stafide
Pentru uns:
- 1 ou bătut
În plus:
- zahăr pudra (opţional)
Mod de preparare Brânzoaice de casă
Aluatul
Pentru aluat se amestecă zahărul cu drojdia şi cu laptele călduţ. Se adaugă apoi treptat gălbenuşurile, untul la temperatura camerei şi coajă de lămâie rasă şi se omogenizează cu un pic de făînă. Se adaugă apoi sarea şi restul de făînă şi se frământă aluatul. Se lasă la dospit până se dublează.
Umplutura
Se lasă brânză de vaci la scurs, se amestecă cu restul ingredientelor şi se adaugă în final grisul. Cantitatea de gris diferă în funcţie de cât de apoasă e brânză. Dacă e mai apoasă se pune mai mult, dacă nu, se poate şi renunta la gris sau se poate pune foarte puţîn. Se adaugă în final şi stafidele. Din această compoziţie nu trebuie să lipsească un pic de sare şi aromele de vanilie şi coajă rasă de lămâie! Fără aceaste ies nişte branzoaice fade. Stafidele nu trebuie înmuiate deoarece se vor umflă la copt prin absorbirea zerului în exces al brânzei.
Prepararea brânzoaicelor
După ce aluatul este întins, se taie în 12 bucăţi. Compoziţia de brânză se aşează pe fiecare pătrăţel cu lingură, astfel încât să fie oarecum egale gramajoarele.
Branzoaicele se închid că un plic. Primul colţ se aşează peste umplutură şi se unge cu oul bătut, se ridică şi colţul opus şi se unge cu ou şi apoi tot aşa şi celalalte două. Oul bătut este „lipiciul” acestor plicuri gustoase. Dacă nu se ung colţurile, branzoaicele se vor desface la copt.
Branzoaicele umplute se aşează în tavă (pe hârtie de copt) şi se ung bine la exterior cu ou bătut.
Se coc 10 minute la 180° şi încă 10 minute la 160°. Cuptorul trebuie să fie bine încins înainte de a le pune la copt.