Cușma lui Guguță, deliciosul desert moldovenesc din clătite

Gastronomia din Republica Moldova nu este lipsită de diversitate. Are și influențe din țările vecine, și mâncăruri delicioase, dar și povești „savuroase“.

Cuşma lui Guguță (sau Căciula lui Guguţă) este un desert popular în Republica Moldova. Numele provine din folclorul moldovenesc, care spune povestea ciobanului Guguţă.

cușma lui guguță shutterstock 779581177 jpg

Cușma lui Guguță, un desert foarte popular în Republica Moldova FOTO Shutterstock

Acesta avea o căciulă din blană de miel, dar îşi dorea una uriaşă, care să-i cuprindă pe toţi oamenii din satul său, astfel încât nimeni să nu mai îngheţe în zilele de iarnă, iar de aici vine forma prăjiturii.

Când nu ai prea multe opțiuni în ceea ce privește fructele proaspete, de sezon, cele din compot sau conservă sunt soluția la îndemână. În plus, ai garanția unor deserturi reușite. Iar Cușma lui Guguță este exact acel gen de desert care se pretează a fi făcut cu fructe din compot.

Iată cum prepari rețeta.

Ingrediente

Pentru clătite:

2 ouă mari

30 g zahăr tos

1 plic zahăr vanilat

1 praf de sare

250 g făină albă

300-350 ml lapte integral (3,5% grăsime)

ulei, pentru uns

Pentru umplutură:

300 g mascarpone

400 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)

100 g zahăr pudră

1 linguriță extract de vanilie

300 g vișine fără sâmburi, din compot

Pentru clătite, bați ouăle cu sarea, zahărul tos și cu zahărul vanilat. Pui făina, apoi începi să torni laptele rece, amestecând energic cu un tel-pară, ca să nu se formeze cocoloașe. Lași compoziția la odihnit 15-20 de minute.

Citește și Plăcinţele cu vişine la tigaie: reţetă de post

Într-o tigaie antiaderentă, unsă cu puțin ulei, prăjești clătitele, având grijă să fie un pic mai groase. Le dai deoparte. Lași vișinele la scurs. Mixezi smântâna rece cu mascarpone, zahărul și cu extractul de vanilie, până ce obții o cremă fină și aerată.

Umpli clătitele cu vișine, le rulezi și așezi pe un platou un rând de clătite. Pui un strat de cremă și continui cu restul ingredientelor, astfel încât să obții o formă piramidală.

Ungi desertul cu un strat de cremă și la exterior, apoi îl lași la frigider peste noapte. Îl poți decora cu ciocolată rasă sau după imaginație.