Gutui cu dulceață
Gutui cu dulceață este un desert simplu și delicios, în care gutuile coapte devin moi și aromate, fiind completate de dulceața preferată pentru un plus de gust.
Ingrediente
3 gutui
100 g miez de nuci, tăiat grosier
300 g zahăr
coaja de la 2 lămâi
1 baton scorțișoară
6 linguri dulceață
miere, opțional
Mod de preparare
Speli gutuile, le tai în două și le scoți căsuța cu semințe. Așezi pe fundul unei cratițe mai adânci căsuțele cu semințe, pe care le înfășori într-un tifon curat, coaja de la lămâi, pui peste ele jumătățile de gutui, batonul de scorțișoară, presari zahărul și torni apă ușor călduță, atât cât să le acopere. Fierbi aproximativ 10 minute și scoți batonul de scorțișoară.
Fierbi în continuare, la foc mediu, aproximativ o oră și jumătate sau până când se leagă siropul. Dai de pe foc când acesta a căpătat consistența gemului și lași la răcit.
Servești jumătățile de gutui cu câte o lingură din dulceața ta preferată, cu miez de nuci și stropite cu siropul lăsat sau cu miere.