Minitarte cu cremă de vanilie și căpșune. Mai bune ca la cofetărie!

Minitartele cu fructe proaspete și cremă fină de vanilie (creme patissiere) sunt preferatele tururor: un desert aromat, fresh, nu prea dulce. Le găsești în orice cofetărie, dar le poți pregăti chiar tu, iar satisfacția va fi pe măsură.

minitarte capsune shutterstock 143146417 jpg

Minitarte cu cremă de vanilie și căpșune FOTO Shutterstock

Iată cum prepari delicioasele minitarte.

Ingrediente

Pentru aluat:

200 g făină albă

100 g unt (82% grăsime)

1 ou

1-2 linguri apă foarte rece

1 praf de sare

Pentru cremă:

3 gălbenușuri

180 g zahăr

2 lingurițe extract de vanilie

500 ml lapte integral

50 g făină

30 g unt

zahăr pudră, pentru decor

Pentru decor:

căpșune proaspete (sau orice alte fructe, după preferință)

1 plic tort gelee transparent

Citește și Pune puțin oțet în apa în care speli căpșunele. Rezultatul te va uimi

Pentru aluat, pui într-un blender făina, untul rece tăiat cubulețe și sarea, apoi mixezi până obții o textură nisipoasă. Răstorni compoziția într-un castron, adaugi oul bătut și apa și frămânți aluatul până nu se mai lipește de mâini. Formezi o bilă, o acoperi cu folie de plastic și o dai la rece minimum 30 de minute.

Pe o suprafață tapetată cu puțină făină, întinzi o foaie de aluat cu grosimea de 5-6 mm și decupezi cercuri cu ajutorul unui pahar sau inel de inox. Transferi aluatul în formele pentru minitarte, unse cu puțin ulei și le așezi într-o tavă de aragaz. Înțepi din loc în loc cu o furculiță, așezi o bucată mică de hârtie de copt direct peste aluat, în fiecare formă, și pui un strat subțire de făină (acest pas are rolul de a împiedica aluatul să crească în timpul coacerii). Dai la cuptorul preîncălzit la 200 °C. Coci 10-12 minute, până ce cojile de tartă sunt aurii și tari. Le scoți, îndepărtezi hârtia de copt și le lași la răcit.

Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul, apoi încorporezi făina. Torni laptele rece și extractul de vanilie și amesteci cu un tel pară. Pui vasul pe foc mediu și continui să amesteci, ca să nu se formeze cocoloașe. Când crema începe să se îngroaşe, dai focul mic şi mai ții pe aragaz 5 minute, continuând să amesteci. La final, încorporezi untul. Aşezi o folie de plastic direct pe suprafaţa cremei pentru a preveni formarea unei pojghiţe. Laşi crema la răcit, apoi o pui într-un poș și umpli coșulețele. Așezi deasupra căpșune spălate și bine scurse (sau ce fructe dorești). Le dai la frigider o oră.

Prepari tort gelee-ul conform instrucțiunilor de pe ambalaj și, cu o pensulă, ungi fructele (este important ca fructele să fie reci, astfel, tort gelee-ul se va întări instant). Decorezi desertul după imaginație și îl păstrezi la frigider.