Checul perfect

checul perfect jpeg

Mirela Miclescu, din Urlaţi judeţul Prahova, este o fidelă cititoare a revistei noastre şi ne-a trimis următoarea reţetă de chec:

Ingrediente

8- 10 ouă (8 daca sunt mari) 8 linguri de apă 16 linguri de zahăr 1 esenţă de vanilie 150 g stafide 1/2 plic de praf de copt 5 linguri de ulei 1 lingură de cacao coaja de la o jumătate de lămâie 3 căni de făină, nu foarte pline câţiva mieji de nucă întregi zahăr pudră

Mod de preparare

Separăm ouăle. Amestecăm gălbenuşurile cu un praf de sare si uleiul. Albuşurile se bat împreună cu 8 linguri de zahăr până când zahărul se topeşte. Restul de zahăr se pune pe foc împreună cu apa, iar când clocoteşte se toarnă câte puţin peste albuşuri .

După ce încorporăm tot siropul, adăugăm gălbenuşurile şi amestecăm mai încet. Adică putem folosi o lingură sau telul. Apoi punem într-o sită făina împreună cu praful de copt şi îl cernem peste ouă. Puţin câte puţin până ce se încorporează toată. Apoi presărăm şi stafidele înmuiate în esenţa de vanilie şi coajă de lămâie.

Punem hârtie de copt pe fundul a 2 tăvi (eu folosesc 2 tăvi de cozonac potrivite) unse putin cu ulei. Apoi presărăm puţină făină. Nu numai ca să împiedice lipirea, dar să nu se coacă mai mult pe fund checul.

Împărţim compoziţia în tăvi şi păstrăm puţină pentru a o amesteca cu cacao. Apoi punem peste compoziţia albă şi o amestecăm puţin cu o furculiţă sau scobitoare. Punem din loc în loc nuca.

Compoziţia trebuie să fie pufoasă, aerată, uşoară, iar dacă albuşurile sunt bătute spumă tare rezultatul este garantat.

Dăm la cuptor la foc potrivit spre mic, cam 30 -35 de minute. Facem testul scobitorii. După ce s-au copt, le scoatem calde din formă si le pudrăm cu zahăr.