Ciorbă de fasole maramureşeană

Ciobă de fasole maramureşeană jpeg

Ciorba de fasole cu ciolan afumat este un deliciu, iar fasolea este foarte bună pentru funcţionarea excelentă a rinichilor. Maramureşenii se pricep cel mai bine la ciorbe tradiţionale, iar această ciorbă de fasole maramureşeană este reţeta perfectă pentru o masă copioasă ca la Maramureş.

Ingrediente Ciorbă de fasole maramureşeană:

- 350-400 g fasole - 3 morcovi - 2 cepe - 2 buc rădăcină pătrunjel - 1 Ciolan afumat sau 250 g de costiţă - 4 foi de dafin - cimbru - Sare, piper şi boia dulce - 1 cană bulion - 1 legătură pătrunjel verde - Ulei

Mod de preparare Ciorbă de fasole maramureşeană:

Fasolea se lasă de cu seară în apă, să se umfle bine boabele. Aşa va fierbe mult mai uşor a doua zi. Se pune fasolea la fiert până dă într-un clocot. Între timp se pune aceeaşi cantitate de apă pusă la fasole separat să fiarbă. După primul clocot, se aruncă apa din fasole şi se pune apa fiartă separat. Dacă nu aţi lăsat fasolea în apă cu o seară înainte, faceţi procedeul de mai sus de 3-4 ori.

Legumele se taie cuburi, fără ceapă, apoi se taie şi ciolanul sau costiţa afumată şi se pun la fiert împreună cu fasolea. Ceapa tocată se pune la călit în puţin ulei, se condimentează cu piper, sare şi boia şi se stinge cu o cană de apă. Se toarnă peste ciorba de pe foc la 30 de minute după ce a început să fiarbă.

Pentru un gust desăvârşit puteţi căli costiţa sau ciolanul afumat în untură, lăsaţi să se prăjească puţin şi apoi adăugaţi toate legumele tăiate cubuleţe. Se lasă la călit şi ele împreună cu carnea şi apoi se toarnă peste apă fiartă în prealabil. Dacă nu aveţi costiţă sau ciolan, puteţi să puneţi la această ciorbă de fasole maramureşeană şi cârnaţi afumaţi de casă.

Se adaugă bulionul, dafinul şi cimbrul presărat din belşug. La final, după ce aţi stins focul se pune pătrunjelul tocat, se acoperă cu capacul şi se lasă la liniştit. La ceastă ciorbă de fasole puteţi pune şi smântână, după gusturile fiecăruia. Se serveşte caldă cu ceapă roşie. Poftă bună!