Ciorbă de perişoare

ciorba de perisoare jpeg

Îi mulţumim lui Nicolae Pană din localitatea Râmnicu Sărat pentru această reţetă.

Ingrediente 600 de grame de carne tocată de pui 2 cepe 6 linguri de orez 2 albusuri 1 lingurita rasa de paprika dulce 3 morcovi 1 ardei 1 fir de pastarnac 1 telina mica 1 radacina de patrunjel 1 gulie 1 rosie mare 200 de grame de smantana verdeata: patrunjel, marar verde, leustean,sare, piper dupa gust: otet, zeama de lamaie sau bors pentru inacrit.

Mod de preparare

Morcovii, ardeiul, pastarnacul, telina, patrunjelul, gulia si 1 ceapa se curata, se spala bine si se taie in cubulete potrivite.Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 litri de apa rece si se dau la fiert.

Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apa intr-o craticioara. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez (3 linguri de orez se pastreaza) si se oparesc 2 minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.

Carnea tocata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou , a 2-a ceapa tocata foarte marunt (cat bobul de orez), 1 mana buna de patrunjel verde fin tocat, 1 lingurita de paprika dulce, sare si piper se framanta bine.Din aceasta compozitie se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici, dar asta e chestie de gust.

Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, bine spalate, apoi perisoarele si se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi se pune in ciorba si rosia decojita si taiata cuburi mici:Se mai da in clocot 2-3 minute, apoi se opreste focul si se adauga verdeata tocata (marar, patrunjel verde, leustean). Se potriveste gustul de sare, piper si acru (se poate inacri si in farfurie, dupa preferinta fiecaruia) si ciorba de perisoare este gata de servit.