Costiţe lipicioase cu cartofi aurii

Costite lipicioase cu cartofi aurii 2 jpeg

Mulţumim Georgianei Modog din judeţul Bihor pentru această reţetă delicioasă pe care ne-a trimis-o la redacţie.

Pentru această reţetă ai nevoie de oţet balsamic, unul dintre cele mai folosite tipuri de oţet în multe dintre bucătăriile lumii. Reţeta după care se prepară acesta este originară din oraşul Modena, din regiunea Emilia-Romagna din Italia. În această zonă, oţetul balsamic se prepară şi în zilele noastre după reţeta păstrată de sute de ani: boabele de struguri albi (din soiul Trebbiano di Castelvetro) sunt presate, apoi mustul obţinut este fiert până rămâne o treime din volumul iniţial. Lichidul este turnat în butoaie spălate cu oţet fiert şi lăsat să se păstreze un an. Procesul poate să dureze şi până la 10 ani, timp în care oţetul este mutat anual în alte butoaie de lemn, tocmai pentru a obţine gustul aromat şi culoarea mai închisă.

Ingrediente

300 g costiţe de porc 2 linguri miere 1 lingură muştar 1 lingură oţet balsamic 1 lingură ulei de floarea-soarelui 2 linguri pastă de roşii sare piper chilli (sau sos Tabasco)

cartofi

ulei

sare

piper

boia

rozmarin

apă

Mod de preparare

Pui costiţele într-un bol, adaugi condimentele amestecate, acoperi vasul şi dai la frigider o jumătate de oră. Ungi o tavă cu puţin ulei, pui costiţele, o acoperi cu staniol şi o dai la cuptorul încins.

Iei folia de staniol după 30 de minute şi mai laşi până se rumenesc. Cureţi cartofii, îi tai bucăţi mai mari şi îi pui la fiert în apă cu sare. Îi scoţi când sunt moi la exterior, îi condimentezi, apoi îi pui la prăjit până devin aurii şi crocanţi.