Desert cu fructe de pădure

desert cu fructe de padure jpeg

Îi mulţumim Rodicăi Maria Vekaş din Arad pentru această reţetă de sezon.

Ingrediente Pentru aluat

500 g făină

25 g drojdie

2 gălbenuşuri

1 vârf cuţit de sare

1 pliculeţ zahăr vanilat

4 linguri zahăr

150 ml lapte călduţ

4 linguri ulei

Pentru umplutură

2 cutii fructe de pădure (congelate)

5 linguri dulceaţă de mure

1 cană fulgi de porumb zdrobiţi

3 linguri griş

Mod de preparare

Într-un castronel, dizolvi drojdia, sarea şi o lingură de zahăr în puţin lapte călduţ. Laşi să stea 10 minute într-un loc cald. Într-un castron mare, amesteci restul de zahăr cu uleiul şi zahărul vanilat. Adaugi amestecul de drojdie, gălbenuşurile şi făina şi omogenizezi până obţii un aluat moale.

Răstorni aluatul pe o planşetă presărată cu făină şi frămânţi, presărând făină, până devine elastic şi neted (circa 6-8 minute). Pui aluatul într-un castron uns, întorcându-l ca să se ungă şi deasupra. Îl acoperi şi-l laşi să crească, într-un loc cald, până îşi dublează volumul.

Pentru umplutură, amesteci fructele decongelate şi scurse cu restul ingredientelor. Împarţi aluatul în două şi fiecare bucată o întinzi în foaie dreptunghiulară. Le acoperi uniform cu umplutură, lăsând 1 cm de la margini. Le rulezi pe latura lungă.

Aşezi rulourile cu marginea în jos pe o tavă unsă şi le lipeşti capetele, formând un inel. Cu o foarfecă de bucătărie, tai pe margine două treimi din grosime spre centrul inelului, la interval de 2,5 cm.

Separi uşor feliile, răsucindu-le puţin, ca să se vadă umplutura. Le introduci în cuptorul preîncălzit pentru 20-30 de minute. Înainte de servire, o presari cu zahăr pudră.