Dulceaţă de dovlecel

SAM 1184 jpeg

O dulceaţă inedită, mai rar pregătită în bucătăriile gospodinelor din România, dar care este deliciul familiei Andradei Râpă din Iaşi, cititoare a revistei noastre care ne-a şi trimis reţeta.

Ingrediente

5 kg dovlecel curăţat 100 ml oţet 2 kg zahăr 200 ml suc de lămâie/helas scorţişoară 1 plic conservant

Mod de preparare

În primul rând cureţi dovlecelul de coajă. Tai fiecare bucată în două, apoi scoţi miezul cu sâmburi ajutându-te de o lingură. Aşezi dovlecelul într-o oală mare cu apă şi îl fierbi până când se înmoaie. Atunci când furculiţa intră cu uşurinţă în bucăţile de legumă înseamnă că au fiert destul.

După fierbere storci de apă dovlecelul. Pentru ca toată zeama să se separe îl laşi la scurs 5-10 minute într-o strecurătoare.

În funcţie de cât de fină doreşti să fie dulceaţa mărunţeşti dovlecelul fiert cu blenderul sau cu mixerul. Foloseşti blenderul în cazul în care doreşti ca dulceaţa să fie omogenă, iar mixerul dacă doreşti să mai rămână bucăţi mici de legumă.

Într-un vas mare pui zahărul, oţetul şi sucul de lămâie pe foc. Amesteci până când zahărul se topeşte şi rezultă un sirop. După câteva minute de fiert adaugi dovlecelul mărunţit. Mai laşi dulceaţa pe foc aproximativ 10-15 minute.

La final adaugi conservantul şi scorţişoara, apoi împarţi dulceaţa în borcane. Aceasta se păstrează intactă chiar şi mai mulţi ani.

Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.