Găluşte de aur

galuste de aur jpeg

Mulţumim Margareta Matyas pentru această reţetă!

Ingrediente

1 kg făină albă 2 gălbenuşuri 2 cuburi de drojdie proaspătă 1 pliculeţ de zahăr vanilat coajă rasă de lămâie 400 g unt 400 ml lapte (depinde cât „ia” aluatul) 1 praf de sare scorţişoară nucă măcinată şi zahăr după gust

Mod de preparare

Faci maiaua din drojdie amestecată cu puţin lapte călduţ şi cu o lingură de zahăr, care se lasă la loc cald. Freci gălbenuşurile cu sarea, adaugi 100 g de unt topit, zahărul vanilat, coaja de lămâie. Făina o cerni, faci o gaură în mijloc, unde pui maiaua şi prima compoziţie şi restul de lapte.

Frămânţi bine şi laşi la dospit aproximativ o oră - o oră şi jumătate. Topeşti restul de unt, macini nuca, pe care o amesteci cu zahărul după gust şi cu scorţişoara. Când aluatul şi-a dublat volumul, iei câte o lingură din el şi-l pui în untul topit. Apoi îl tăvăleşti prin compoziţia de nucă şi-l aşezi în tava tapetată cu hârtie de copt. Când s-a terminat aluatul, dai tava la cuptorul încins 10 minute la foc mai mare şi aproximativ 30 de minute la foc mai mic. Când s-a rumenit pe deasupra, este gata.