Ouă Benedict altfel

oua benedict jpeg

Mulţumim Alaxandra Cristiana Sârbu din Bucureţti pentru o reţetă delicioasă şi inedită!

Ingrediente 4 ouă 1 vârf de cuţit cu sare 2 linguri oţet bacon sau şunculiţă miniciabatta (asta am folosit în loc de english muffinul din reţeta originală) unt

Pentru sosul olandez

2 gălbenuşuri

1 lingură smântână

sare

piper

80 g unt

1 linguriţă zeamă de lămâie

1 linguriţă muştar Dijon

Mod de preparare

Spargi patru ouă în patru ceşti diferite, cu mare grijă, astfel încât gălbenuşul să rămână intact. Pui la fiert circa un litru şi jumătate de apă într-o oală şi când este gata să dea în fiert adaugi sarea, oţetul şi laşi să fiarbă la foc mediu.

„Învârteşti” cu un tel apa din oală până arată ca un vârtej şi atunci adaugi oul încet. Gălbenuşul ar trebui să se învelească singur în propriul albuş până arată ca o bilă de mozzarella. În caz contrar, ajuţi albuşul să se lipească de gălbenuş cu o spatulă de lemn. După 2-3 minute, îl scoţi şi-l pui într-un bol cu apă şi gheaţă pentru a rămâne moale pe interior. Procedezi la fel cu toate ouăle. Prăjeşti baconul câteva secunde într-o tigaie încinsă bine.

Pentru sos, pui în blender smântâna, muştarul, sare, piper, după gust, gălbenuşurile, zeama de lămâie şi le mixezi bine. Topeşti untul, îl laşi să se răcească, după care îl adaugi treptat peste compoziţia cu smântână şi amesteci uşor. Pui sosul obţinut pe baie de aburi şi amesteci continuu până devine omogen.

Pâinicile miniciabatta le tai pe jumătate şi le prăjeşti uşor, apoi le ungi cu unt. Adaugi deasupra jumătăţilor de ciabatta baconul, oul şi apoi sosul olandez.