Pere în lavă de ciocolată

Îi mulţumim Ioanei Cristina Radu din Bacău pentru această reţetă!
Ingrediente
Pentru blat 50 ml vin roşu sec 400 g frişcă lichidă 200 g zahăr tos 1 plic zahăr vanilat coaja rasă de la o lămâie 5 ouă 375 g făină 50 g cacao 1 plic praf de copt
7 pere mijlocii
2 lămâi
14 caise uscate sau prune uscate
75 g nuci tocate
3 linguri miere
1 esenţă de vanilie
1 lingură coajă de portocală rasă
Preparare
Baţi frişca împreună cu zahărul tos, coaja de lămâie şi zahărul vanilat. Încorporezi pe rând ouăle, pui făina cernută cu praful de copt şi cacaua.Amesteci uşor, de jos în sus, şi amesteci cu vinul. Torni aluatul într-o tavă dreptunghiulară (35x24 cm) unsă şi tapetată şi nivelezi.
Cureţi perele de coajă, dar nu le îndepărtezi codiţele. Le aşezi imediat în apă rece cu sucul de la cele două lămâi. Le scoţi cotoarele, lăsând codiţele. Le laşi să se scurgă şi umpli fiecare pară cu caise uscate sau cu prune. Aşezi perele în aluat şi presari miez de nucă tocat. Introduci la cuptor pentru o oră, la foc mic. O laşi să se răcească. Pui mierea cu esenţa de vanilie şi coaja de portocală pe foc şi o dai în fiert. Ungi prăjitura cu acest amestec.