Pere în lavă de ciocolată

pere in lava de ciocolata jpeg

Îi mulţumim Ioanei Cristina Radu din Bacău pentru această reţetă!

Ingrediente

Pentru blat 50 ml vin roşu sec 400 g frişcă lichidă 200 g zahăr tos 1 plic zahăr vanilat coaja rasă de la o lămâie 5 ouă 375 g făină 50 g cacao 1 plic praf de copt

7 pere mijlocii

2 lămâi

14 caise uscate sau prune uscate

75 g nuci tocate

3 linguri miere

1 esenţă de vanilie

1 lingură coajă de portocală rasă

Preparare

Baţi frişca împreună cu zahărul tos, coaja de lămâie şi zahărul vanilat. Încorporezi pe rând ouăle, pui făina cernută cu praful de copt şi cacaua.Amesteci uşor, de jos în sus, şi amesteci cu vinul. Torni aluatul într-o tavă dreptunghiulară (35x24 cm) unsă şi tapetată şi nivelezi.

Cureţi perele de coajă, dar nu le îndepărtezi codiţele. Le aşezi imediat în apă rece cu sucul de la cele două lămâi. Le scoţi cotoarele, lăsând codiţele. Le laşi să se scurgă şi umpli fiecare pară cu cai­se uscate sau cu prune. Aşezi perele în aluat şi presari miez de nucă tocat. Introduci la cuptor pentru o oră, la foc mic. O laşi să se răcească. Pui mierea cu esenţa de vanilie şi coaja de portocală pe foc şi o dai în fiert. Ungi prăjitura cu acest amestec.