Plăcintă ardelenească

placinta ardeleneasca 05 jpeg

Astăzi poposim în zona Ardealului şi încercăm o minunată plăcintă ardelenească.

Ingrediente:

500 de grame de făină O jumătate de cub de drojdie Lapte pentru înmuiat drojdia Sare O jumătate de kg de cartofi 250 de grame de varză acră Ulei 350 de ml de apă caldă

Mod de preparare:

Se curăţă cartofii de coajă, se spală, se taie cuburi şi se pun la fiert în apă cu sare. Când s-au fiert, se scot din oală, se pasează, se adaugă ulei şi se lasă la răcit. Se toacă varza mărunt, se stoarce şi se căleşte în ulei.

Se toarnă făina într-un castron, se face o adâncitură în mijloc, în care se pune drojdia dizolvată în lapte călduţ cu sare. Se acoperă vasul şi se lasă 10-15 minute la loc cald, să dospească. Se frământă aluatul cu mâinile până la omogenizare.

Se acoperă bolul şi se lasă la loc cald aproximativ 30 de minute. Se unge blatul de întins cu puţin ulei şi se răstoarnă aluatul de placinta. Se formează bile din aluat care se întind cu mâna, se pune la mijloc umplutura de varză şi cartof, se aduc marginile, se unesc la mijloc şi se întind cu sucitorul, pentru a prinde forma tigăii şi pentru ca aerul să iasă afară.

Se încinge ulei într-o tigaie şi se coace plăcinta ardeleneasca pe ambele părţi, până se rumeneşte puţin.

Placinta cu ton

Placinta cu ton

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Placinta cu ou si bacon

Placinta cu ou si bacon