Plăcintă cu mărar şi brânză

placinta cu branza jpeg

Doamna Daliana Trifa din Oradea ne-a trimis reţeta celei mai bune plăcinte cu mărar şi brânză.

De ce ai nevoie pentru plăcintă cu mărar şi brânză

400 g făină

20 g drojdie proaspătă

1 linguriţă sare

2 linguri ulei de msăline

300 g apă caldiţă

1 kg brânză sărată de oaie sau de vacă

1 legătură ceapă verde

1 legătură mărar

1 gălbenuş

1 lingură ulei

Află cum se prepară plăcinta cu mărar şi brânză

Dizolvă drojdia într-un bol cu apă caldă. Adaugă 2 linguri ulei de măsline şi 3-4 linguri de făină. Amestecă bine cu un tel şi lasă aşa 2-3 minute. Pune restul de făină într-un bol larg şi formează în mijlocul ei o gaură. Acolo vei turna amestecul cu drojdie. Amestecă încet cu o lingură până când se încorporează toată făina şi lasă aluatul să stea aşa 5 minute pentru că făină să absorba toată apă (să se hidrateze). Frământă încet cu mâinile în castron şi, când începe să se închege, mută aluatul pe blatul de lucru tapetat cu puţină făină albă. Aici începe etapa frământatului propriu-zis, cu răbdare, cel puţin 10 minute, până când e neted şi elastic. Dacă este încă uşor lipicios, mai adaugă făină. Formează o minge din el, pune-l înapoi în bolul tapetat cu făină, acoperă-l cu un prosop sau cu folie alimentară şi lasă-l la dospit 15-20 de minute. Scoate-l din nou pe blatul de lucru şi loveşte-l sau frământă-l uşor pentru a scoate aerul din el. Se întinde o foaie şi se pune în tava unsă şi tapetată cu făină. Se frământă brânză sărată de oaie sau de vacă se adaugă ceapa verde şi mărarul tăiate mărunt. Peste compoziţia de brânză se întinde a doua foaie. Deasupra se unge cu un gălbenuş de ou frecat cu puţin ulei pentru luciu. Între timp, încinge cuptorul la 200 C şi pune aluatul la copt. După 15 minute scade temperatura la 170 C şi mai lasă aluatul încă 30 de minute.