Prăjitură cu blat din nucă şi vişine

prajitura cu blat de nuca si visine jpeg

Mulţumim Ancăi Dinu din oraşul Ploieşti pentru această reţetă pe care ne-a trimis-o la redacţie.

Ingrediente reteta Prajitura cu blat din nuca si visine: Pentru blatul cu cacao: 4 oua 4 linguri zahar 4 linguri faina 1 lingura cacao

6 albusuri

o cana zahar

o cana faina

o cana nuca tocata

o cana visine din compot

6 galbenusuri

o cana zahar

2 plicuri zahar vanilinat

un pachet unt

Pentru glazura prajiturii:

un plic budinca de capsuni

zeama compotului de visine

Modul de preparare al retetei:

•Pentru inceput preparam blatul cu cacao al prajiturii si incepem prin a separa albusurile de galbenusuri. Freacam galbenusurile cu zaharul pana cand acesta se topeste si se formeaza o pasta omogena. Batem spuma albusurile si adaugam peste ele compozitia de galbenusuri cu zahar. Amestecam cele patru linguri de faina cu lingura de cacao si le adaugam treptat peste oua. Trebuie sa amestecam incetisor (cu miscari de jos in sus) pentru a nu strica spuma de albusuri. Apoi turnam intr-o tava compozitia obtinuta, incingem bine cuptorul si coacem blatul prajiturii la foc mediu aproximativ 15 minute (dar testul scobitorii este cel mai sigur).

•blatul din nuca al prajiturii. Batem spuma cele sase albusuri si adaugam zaharul in momentul in care acestea s-au intarit, apoi continuam sa le batem/mixam. Compozitia rezultata trebuie sa fie tare si lucioasa (exact ca cea de bezele). Dupa ce s-a topit zaharul, adaugam nuca macinata si faina in compozitia blatului prajiturii. Ca si in cazul blatului cu cacao, amestecam cu grija de jos in sus pana atunci cand se incorporeaza. La sfarsit scoatem samburii visinelor din compot si le adaugam in compozitia prajiturii cu blat din nuca. Turnam compozitia obtinuta intr-o tava (a mea a fost de 35x25cm) si coacem blatul la foc mediu aproximativ 15-20 minute.

•Pentru crema prajiturii amestecam cele sase galbenusuri cu zaharul si le punem la fiert la bain-marie (pe baie de aburi). Crema se tine la foc pana in momentul in care se ingroasa, avand grija sa amestecam permanent. Dureaza in jur de 10-15 minute pana cand crema prajiturii se ingroasa. Lasam apoi cremasa se raceasca cateva minute, dupa care adaugam untul frecat si zaharul vanilinat (sau esenta de vanilie). Amestecam pana cand incorporam untul si obtinem o crema omogena.

•Glazura prajiturii este cel mai usor de preparat. Doar amestecam praful de budinca cu zeama compotului de visine si fierbem la foc mic amestecul pana cand acesta se ingroasa.

•Asamblarea prajiturii. Intai punem blatul de cacao pe care il insiropam cu un sirop simplu facut dintr-o cana de apa si o lingura de zahar. Peste foaia de cacao intindem uniform crema din galbenusuri si unt apoi asezam blatul din nuca si visine al prajiturii. Peste blatul din nuca turnam apoi glazura inainte ca aceasta sa se raceasca. Nivelam cat de bine putem glazura si lasam prajitura la frigider.