Prăjitura ecler

prajitura ecler jpeg

Mulţumim Mariei Tender din Slobozia, judeţul Ialomiţa pentru această reţetă.

Ingrediente Pentru aluat 150 de grame de făină 150 de ml. de apă 150 ml. de lapte 150 gr. de unt cu 80% grăsime 1 praf de sare 5 ouă

Pentru crema:

500 ml. lapte

6 gălbenuşuri

150 gr. zahăr

50 gr. făină

2 linguri extract de vanilie

400 grame smântână pentru frişcă

10 gr. gelatină

Pentru ganache de ciocolată:

200 gr. smântână pentru frişcă

150 gr. ciocolată cu 54% cacao

În plus:

600 de grame de smântână pentru frişcă

50 de grame de zahăr pudră vanilat

Mod de preparare

1. Se porneşte cuptorul şi se setează la 200 de grade Celsius. Ne ocupăm mai întâi de aluat: apa, laptele, sarea şi untul se pun pe foc într-o cratiţă. Când lichidul dă în clocot se adaugă toată făina deodată. Se amestecă viguros până când pe fundul cratiţei se formează o pojghiţă albicioasă, semn că aluatul a pierdut deja suficientă apă (cam 4 minute după adăugarea făinii). Ca să se răcească mai repede, aluatul se răstoarnă din cratiţă într-un castron.

2. După ce aluatul opărit s-a răcit până la temperatura camerei, se adaugă rând pe rând ouăle, mixând viguros după fiecare ou adăugat. Nu se adaugă un ou până ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Se răzuiesc pereţii vasului de câteva ori, mixându-se de fiecare dată pentru a obţine un aluat omogen.

3. Se pregăteşte o tavă non aderentă cu dimensiunea de 26×38 cm, ungând-o peste tot cu o peliculă fină de ulei. Se răstoarnă aluatul în tavă şi cu ajutorul unei spatule sau pur şi simplu cu degetele unse cu ulei se întinde într-un strat pe cât posibil uniform ca grosime, formând şi o mică bordură pe pereţii laterali ai tăvii. Se dă imediat la cuptor şi se coace timp de 30-35 de minute la 200 de grade Celsius, până ce aluatul e brun auriu şi bine uscat (dacă vă ştiţi cuptorul că arde, puteţi reduce focul la 180 de grade după 15 minute). Blatul copt va fi foarte încreţit, aşa şi trebuie. Se scoate din tavă şi se lasă pe un grătar să se răcească.

4. Între timp, se pregăteşte o cremă de vanilie (500 ml lapte cu 50 gr faina,aroma vanilie,galbenusuri si frisca.Totul se fierbe pe foc). După ce a fiert şi s-a îngroşat, se răstoarnă crema într-un castron. Separat, 10 grame de gelatină se pun la hidratat cu apă foarte rece. După ce gelatina s-a hidratat, se stoarce bine şi se încorporează în crema caldă la ~40 de grade, atenţie, să nu fie fierbinte pentru că peste 60 de grade proprietăţile gelatinei se pierd. Se bate frişcă din cele 400 de grame de smântână pentru frişcă şi 1/3 din cantitatea de frişcă bătută se adaugă peste cremă şi se amestecă energic. După ce această primă şarjă de frişcă s-a încorporat în cremă se adaugă şi restul de frişcă bătută şi se încorporează cu mişcări lejere, ridicând compoziţia de pe fundul vasului către suprafaţă.

5. Se aşează blatul de ecler răcit în tava în care s-a copt şi se toarnă deasupra crema, nivelând-o bine. Se dă prăjitura la congelator pentru 20 de minute.

6. Se înfierbântă într-un castronel smântâna pentru frişcă prevăzută pentru ganache-ul de ciocolată şi se adaugă ciocolata ruptă în bucăţi. Se lasă în aşteptare 3 minute apoi se amestecă până la dizolvare.

7. Se scoate prăjitura din congelator şi se distribuie deasupra cremei ganache-ul, din care se păstrează 3 linguri deoparte pentru decor. Se dă tava din nou la congelator.Pofta buna!