Prăjitură Rigo-Ioncsy

prajitura rigo ioncsy jpeg

Mulţumim Karinei Galca din Mediaş pentru această reţetă delicioasă!

Ingrediente

Pentru blat 5 ouă 300 g zahăr 160 g nucă măcinată 200 g făină 1 praf de copt 5 linguri apă

1 l lapte

4 linguri făină

1 pliculeţ zahăr vanilat

250 g unt

250 g zahăr

200 g pişcoturi

Pentru glazură

150 g zahăr

2 linguri cacao

4 linguri apă

50 g unt

½ cană zahăr

1 cană apă

Preparare

Baţi gălbenuşurile cu zahărul, adaugi nuca măcinată, pui făina, praful de copt, apa şi amesteci bine. Încorporezi uşor albuşurile bătute spumă tare şi torni aluatul într-o tavă unsă şi tapetată. O introduci în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute. După ce se răceşte, tai blatul în două.

Pentru sirop, caramelizezi zahărul, torni apa cu atenţie şi amesteci până tot zahărul s-a topit. Laşi să se răcească. Amesteci laptele, făina şi zahărul vanilat şi fierbi pe foc până se îngroaşă. Dai deo­parte şi amesteci ­până se răceşte. Freci ­untul cu zahărul şi îl adaugi în crema răcită.

Pui jumătate din cremă pe prima foaie, aşezi un rând de pişcoturi înmuiate în siropul de zahăr ars. Torni restul de cremă şi aşezi partea cealaltă de blat. Pentru glazură, fierbi zahărul, cacaua şi apa 4-5 minute până se îngroaşă, apoi adaugi untul. Torni glazura pe prăjitură şi dai la rece. Poţi folosi şi glazură din comerţ.