Reţeta zilei de joi. Învârtita cu mere creţeşti, pe placul lui Eminescu (reţete româneşti pe gustul tău)

invartita mere cretesti jpeg

Într-o zi ca aceasta, din miezul lui iunie, am vrea să avem puterea ca, dându-ne peste cap, să devenim contemporanii lui Eminescu. Să trăim alături de el, să respirăm acelaşi aer şi, de ce nu, să stăm la aceeaşi masă. Vă propun un exerciţiu de imaginaţie – să ne aşezăm la masă cu el, dar nu la Bolta Rece, în Ieşi, ci mai devreme, în anii copilăriei lui, anii aceia despre care ştim atât de puţin şi ne putem imagina atât de multe.

Ştim că acareturile căminarului Eminovici, de la Ipoteşti, aveau, pe lângă casa cu mai multe odăi, hambare, şoproane, livadă şi pădurice de tei. Dar copilul Mihai Eminovici – poetul Eminescu de mai târziu – prefera să intre în casele sărăcăcioase ale prietenilor lui, copiii ţăranilor din Ipoteşti, ori să mănânce brânză cu mămăligă la stâna de dincolo de vale, ori să cutreiere pădurile cu doi-trei covrigi în mână şi cu un teanc de cărţi.

La Cernăuţi, stătuse la un moment dat în gazdă la unul Ţirţec, care le dădea copiilor să mănânce porumb fiert în lapte, iar când adolescentul prindea câte-un măr, îl hăpăia grăbit şi-nfometat.

continuarea pe antenasatelor.ro

continuarea pe antenasatelor.ro