Reţeta zilei de joi. Sarmale cu urdă, în frunze de sfeclă (reţete româneşti pe gustul tău)

sarmale cu urda jpeg

Am spus-o - şi o voi repeta mereu - nu de la turci au învăţat românii a pregăti sarmale (ori alte gustoase retete romanesti)! Ce ne deosebeşte, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalţi de a-şi promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple, de a apăsa pe nota locală, în toate meniurile şi la toate evenimentele, în vreme ce noi nu ştim cum să mai spunem că nu avem nimic al nostru în bucătărie, că totul e împrumutat, adus de prin vecini – de parcă până să vină peste noi romanii, cumanii, turcii şi alte neamuri, strămoşii noştri au murit de foame.

Cheia dilemelor noastre, am spus-o adeseori, stă în desluşirea (logică) a trecutului. Am spus-o şi altă dată, o repet, e o imensă greşeală să tot spunem că am luat sarmalele de la turci, câtă vreme ei înşişi mărturisesc că le-au împrumutat de la bizantini – cu care, apropo, noi am fost în contact un mileniu, iar cu turcii doar jumătate din acest timp. Simpla etimologie a cuvântului “sarma” nu este suficientă pentru a trece preparatul în contul turcilor. La o cercetare atentă, vom întâlni pe teritoriul României peste 20 de alte denumiri pentru sarmale, cu etimologii dinainte de intrarea turcilor în spaţiul balcanic. Dar asta este altă poveste.

Iată, dar, şi această reţetă de sărmăluţe mănăstireşti cu urdă.

Ai trebuinţă de: 2 căni de urdă, 1 cană de orez, o ceapă, 25-30 de frunze de sfeclă, două căni de borş, 100 ml bulion, apă. Facultativ: o ceşcuţă de smântână.

Află mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

Află mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI