Reţeta zilei de marţi. Ceapă înăbuşită (reţetă interbelică)

ceapa inabusita jpeg

„Dictatura gastronomică” - tomul culinar al lui Constantin Bacalbaşa, jurnalistul şi gurmandul -, chiar dacă nu abundă în retete romanesti, alocă totuşi un spaţiu generos acestora. Ca unul care-a călătorit prin capitalele Europei, a strâns de-acolo tot ce-a putut strânge, dar nu s-a abţinut să găsească reţetelor cosmpopolite corespondent în retete romanesti.

Dacă ne ducem în câmpia cea mănoasă a Buzăului - celebră şi pentru ceapa ei roşie şi aromată - atunci vom afla o mulţime de reţete care au la bază acest ingredient (şi roşiile, ardeii şi alte legume specifice zonei). Călită niţel în ulei, „până sticleşte”, apoi înăbuşită în zeama roşiilor tocate mărunt cu custura, ceapa se „topeşte”-n tocana buzoiană, bună de mâncat şi fierbinte (pe mămăligă rece) şi rece (pe pâinea coaptă, abia scoasă din rolă).

continuarea pe antenasatelor.ro

continuarea pe antenasatelor.ro