Reţeta zilei de marţi. Găina oltenilor din Corbu

gaina jpeg

O mulţime de supoziţii şi câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios, prietenii mei sicilieni îşi numesc insula "Oltenia Italiei", şi asta în primul rând datorită unei particularităţi lingvistice: şi într-o parte, şi în cealaltă se foloseşte mult perfectul simplu în vorbirea curentă.

Poate, dacă am face o cercetare etimologică şi istorică mai în adâncime, ar trebui să spunem mai degrabă Olteniei că este "Sicilia României" - şi asta pentru că strămoşii lor, mercenari în legiunile romane, au fost campaţi aici vreo două secole. Dar să-i lăsăm pe istorici şi lingvişti să rezolve dilema. Noi ne întoarcem în Oltenia, pentru o reţetă de găină oltenească.

Ai trebuinţă de o găină de 1,5 kg, 500 g orez, 6 roşii, 2 morcovi, o ţelină mică, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, doi ardei, două cepe, 4 căţei de usturoi, 200 g ciuperci, 70 m ulei, cimbru, o legătură de pătrunjel verde, sare, piper. Cum se procedează. Pasărea se curăţă, se spală, se porţionează, se crestează carnea din loc în loc şi se împănează cu usturoi.

Citeşte reţeta mai departe pe ANTENA SATELOR

Citeşte reţeta mai departe pe ANTENA SATELOR



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg