Reţeta zilei de marţi. Ochiuri româneşti, reţetă veche de 100 de ani

ochiuri romanesti jpeg

Unde altundeva să cauţi adevăratele reţete româneşti dacă nu acolo unde ele au fost consemnate de demult, adică în primele noastre cărţi de bucate?

Ouăle nemţeşti se fac - zicea Ecaterina Comşa, pe la începutul anilor 1900 - într-o tigaie de ochiuri (cu adâncitură pentru fiecare ouşor), prăjite-ntr-o lingură de unt fierbinte. Oul se sparege şi se pune-n „scufundătură” cât untul face spume albe şi nu a început a se rumeni. Apoi flacăra se face mică-mititică şi ochiurile se coc în fierbinţeala untului. Ouăle ochi nemţeşti sunt, am zice astăzi, „bombă calorică”.

Prin comparaţie, ochiurile româneşti sunt de-a dreptul dietetice! Nu tu unt sau altă grăsime... cel puţin nu la început, că reţeta, se va vedea, are şi ea capcanele ei.

continuarea pe antenasatelor.ro

continuarea pe antenasatelor.ro