Reţeta zilei de miercuri. Pâine mănăstirească (reţete româneşti pe gustul tău)

paine manastireasca jpeg

Ca de fiecare dată, drumul postului mă aduce în mănăstiri şi de acolo în cuhnii, în căutarea adevăratelor retete romanesti.

Povestea asta a pâinii mănăstireşti am aflat-o eu în cuhniile Episcopiei Huşilor, într-o zi binecuvântată dintr-un post al Paştilor, ca acesta, în care m-a primit în chilia sa părintele Mina Dobzeu, limpede fie-i în veci amintirea. Înaintat în ani, dar cu mâini încă pricepute în sculptarea lemnului - meşteşug de care nu s-a depărtat până în cea din urmă etapă a vieţii.

Pâinea - simbol creştin prinn excelenţă - însă nu cuvioşia sa o modela, ci o măicuţă de la care aveam să deprind, atunci, mai multe reţete mănăstireşit. Dar timpul pentru aceasta se făcu, acum! Pâine mănăstirească.

Ai trebuinţă de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriţă de sare, apă. Se desface drojdia fecând-o cu puţină sare. Se presară făină şi se lasă la loc cald, să se pornească la dospit. ..................... Află pe Antena Satelor toate detaliile acestei delicioase retete romanesti

Află pe Antena Satelor toate detaliile acestei delicioase retete romanesti