Reţeta zilei de miercuri. Păstrăv cu praz, mere şi vin (reţetă dintr-un sat şters de pe harta lumii)

pastrav cu praz mere si vin jpeg

O dimineaţă sprintenă şi masa plină cu bucate! În străchină de lut şi pe tipsie aşezate! Iar dacă eşti în căutare de oale, farfurii şi căni de apă, pe roată de olar lucrate, dă o fugă în satul gorjenesc zis Găleşoaia. Mai e acolo un meşter care ştie-a face vase de lut... cu vino-ncoace. El ştie-a modela poveşti în humă... şi-a face păsărea să cânte în buza ulcelelor cu vin. Care vin, cuvene-se a fi adus la masă alături de bucate. Acolo, în cuhnia gorjenească, gătim azi păstrăv la cuptor, cu mere, praz şi... vin.

E neobişnuită-asocierea, dar cu atât mai mult va fi gustoasă.

Dar mai 'nainte de-a afla reţeta, vreo două vorbă să vă spun despre olarul amintit. Fiu de olar, din sat de vrednici modelatori în lut, Ion Retezeanu a crescut acolo, între oale, străchini, vise, cu mâinile-i micuţe netezind copilăria.

continuarea pe antenasatelor.ro

continuarea pe antenasatelor.ro