Reţeta zilei. Pâine pentru Lunea Mare

paine pentru lunea mare jpeg

Multe retete romanesti tradiţionale se întâmplă să aibă un rol aparte în practicile religioase. Pentru postul negru - cu pâine şi apă - o astfel de reţetă îşi află rostul.

A şaptea etapă din Postul Paştilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită şi Săptămâna Neagră, pentru că este – in genere – deosebit de periculoasă, spunându-se în popor că cel care moare în această săptămână se duce direct în Iad, deoarece Raiul este închis.

Pentru creştini, există cinci tipuri de post, Postul cel mai greu sau mai aspru este numit şi „post negru”, şi nu le permite credincioşilor să bea şi să mănânce nimic, de-a lungul unei zile sau chiar a mai multor zile. Se crede că acela care nu mănâncă nimic până în Duminica Învierii, va şti cu trei zile înainte când va fi să moară. Se mai crede şi că acela care va ţine postul din Săptămâna Mare numai cu pâine şi apă, va adăuga jertfa sa, cât de mică ar fi ea, jertfei supreme a Fiului lui Dumnezeu. Astăzi am să vă împărtăşesc o reţetă de pâine. Pâine mănăstirească, pentru Lunea Mare.

Ai trebuinţă de: Un kg făină de grâu, 50 g drojdie de bere, o linguriţă de sare, apă.

.................

Citeşte mai departe detaliile acestei RETETE ROMANESTI