Reţeta zilei. Păstrăv umplut cu nucă (reţetă împărătească)

pastrav umplut jpeg

Nu trebuie să pleci prea departe pentru a găsi adevăratele retete romanesti. Doar să nu te îndepărtezi de uliţa satului! S-a întâmplat să ajung de câteva ori la Sâmbăta de Sus la vrema dezlegărilor la peşte. Ferice de mine! – mi-am zis, şi nu neapărat pentru că îmi plac bucatele de peşte – şi-mi plac! –, cât pentru că acolo ştiu eu pe cineva care pregăteşte păstrăvii, în fel şi chip, după savuroase reţete culese de prin sat ori create de ea. Unde mai pui că păstrăvul e proaspăt prospăcior, căci iazul e la numai câţiva metri de uşa bucătăriei.

Aşa se face că am gustat într-o seară minunea de păstrăv umplut cu nucă (nuci sunt din belşug pe-acolo) în aluat de foitaj (lux culinar împrumutat, de veacuri, de la neamurile cu care românii ardeleni au trăit alături, în graniţele imperiului austro-ungar), şi n-am rezistat să nu-i cer reţetele.

La doi păstrăvi, avea să-mi spună, avem nevoie de 100 g ceapă, 100 g miez de nucă, un ou, 10 g usturoi, 50 ml ulei, 10 g sare, 1 g piper, 100 g foitaj, 1 g rozmarin. "Cu un cuţit bine ascuţit, păstrăvul se despică pe şira spinării, scoţând şira şi coastele, se eviscerează, iar apoi se spală. Se..............

Citeşte mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI