Sărmăluţe de post cu ciuperci şi mămăliguţă
Această reţetă delicioasă cu sărmăluţe de post cu ciuperci şi mămăliguţă am primit-o de la cititoarea noastră, Stoica Adina Mariana. Mulţumim, Adina! Aşteptăm şi reţetele voastre la adresa retete@click.ro.
Ingrediente:
1 borcan ciuperci întregi de la Bonduelle 1 buc varză murată 1-1,5 kg 3 buc ceapă 3 buc morcovi 2 buc păstârnac 100 gr halva piper Kotanyi 200 gr bulion sare cimbru Kotanyi boia Kotanyi mălai foi dafin Kotanyi 100 gr smântână
Mod de preparare:
Se scot frunzele pentru sarmale şi le lăsăm la scurs într-o sită. Ciupercile se trec pe sub un jet de apă, punându-le într-o sită. Într-o cratiţă se pune uleiul la încins. Între timp curăţăm ceapa şi ardeiul, le spălăm şi le dăm prin răzătoare, apoi le punem la călit câteva minute. Curăţăm morcovii şi păstârnacul.
Cartofii spălaţi se dau prin răzătoare şi îi punem peste ceapă şi ardei, lăsăm până încep să-şi schimbe culoarea, să devină ceapa aurie, apoi adaugăm orezul, iar la final punem halvaua tăiată cubuleţe micuţe.
Luăm de pe foc şi punem sare, piper, cimbru, boia, toate după gust. Ciupercile se taie felii, adăugându-le peste compoziţia obţinută. Foile de varză nu trebuie să fie foarte mari. Punem câte o lingură de compoziţie obţinută şi rulăm usor aceste
de post cu ciuperci şi mămăliguţă.
Într-o oală se pun beţele de mărar, un rând de varză tocată şi bulion, apoi aceste sărmăluţe de post cu ciuperci şi mămăliguţă. Acoperim cu varză tocată, iar apoi punem cimbru, bulionul rămas, piper şi foi de dafin, stropim cu o cană de apă şi le dăm la foc. Acoperim cu un capăt pentru a fierbe mai repede. Când sunt fierte, se iau de pe foc şi se lasă să se răcească puţin(menţionez că se pot mânca şi calde şi reci).
Pregătim mămăliga. Într-un tuci punem apă cu un vârf sare, până dă în clocot. Se adaugă mălaiul în ploaie, amestecând încontinuu pentru a nu se face cocoloaşe. Se fierbe la foc mic până începe să se îngroaşe, se ia de pe foc şi se pune în forme pe farfurii.
Aceste sarmale de post cu ciuperci şi mămăliguţă se aşează pe varză (sau fiecare cum doreşte). Putem să adaugăm şi smântâna pe mamaligă (dar când se termină postul).
Sarmale cu ciuperci si stafide
Sarmale cu ciuperci si stafide
POFTĂ BUNĂ!