Supă-cremă de ardei copţi

Îi mulţumim lui Arbert Daniel bertoni din Focşani, judeţul Vrancea pentru această reţetă de sezon.
Ingrediente
10-12 ardei copţi, de preferinţă portocalii şi roşii 1 ceapă 3 căţei de usturoi mari 4 linguri de ulei 2 cartofi mari, făinoşi 1500 ml supă de pui sau apă 2 frunze de dafin 2,3 fire de cimbru proaspăt 300 ml de smântână lichidă pentru gătit sare, piper măcinat
Mod de preparare
Ardeii se decojesc de pieliţe şi se pun într-o farfurie în care să se colecteze şi zeama delicioasă pe care o lasă. Ceapa se toacă mărunt, usturoiul se zdrobeşte şi se pun la călit într-o cratiţă de mărime potrivită în care s-a încins în prealabil uleiul. Se adauga 1 linguriţă de sare de la început.
Se curăţă cartofii şi se spală, apoi se taie cubuleţe mici, care se adaugă peste ceapa deja înmuiată. Se călesc cartofii 2-3 minute, apoi se adaugă ardeii curăţaţi de seminţe şi zeama pe care au lăsat-o.
Se adaugă supa de pui sau apa fierbinte, dafinul şi frunzuliţele de cimbru.Se fierbe supa până când cartofii sunt moi şi se sfărâmă cu uşurinţă. Se scoate dafinul şi se pasează cu blenderul.
Dupa ce supa are o consistenţă fină, se adauga 300 ml smântână şi se omogenizează bine.Supa se asezonează cu sare şi piper măcinat proaspăt şi este gata.Se serveşte supa în boluri, cu smântână pe deasupra, ornată eventual cu alte ierburi aromatice după plac. Ca şi garnitură se potrivesc crutoanele.