Tartă ”armonie de toamnă”

1 dsc06041 jpg jpeg

Un desert delicios este, fără doar şi poate, această tartă ”armonie de toamnă”, reţetă pe care am primit-o de la cititoarea noastră Ursan Anişoara, din Cernavodă, Constanţa şi căreia îi mulţumim.

Ingrediente necesare pentru aluat:

- un ou - două căni de făină - 250 de grame de margarină - un praf de sare

- 150 de grame de tapioca

- 250 ml de apă

- patru linguri de dulceaţă de coacăze

- două mere

- patru prune

- 300 de grame de struguri albi fără sâmburi

- o pară

- un plic de tort-gelle

- 100 ml de apă

Mod de preparare:

Amestecă ouă cu cele două căni de făină şi margarina moale, la temperatura camerei. Adaugă şi un praf de sare, amestecă bine, iar apoi bagă aluatul într-un celofan timp de o oră, în frigider.

Amestecă 250 ml de apă cu dulceaţa de coacăze şi fierbe totul, într-un ibric. Când a dat în clocot, pune perlele de tapioca. Aşteaptă să absoarbă tot siropul, iar apoi opreşte focul şi lasă-l să se răcească.

Scoate aluatul din frigider  şi între două folii de celofan întinde blatul de tartă cu 2 cm mai mare decât formă în care se va coace.Se aşează un formă, se întinde bine şi marginea, iar apoi se toarma perluţele fierte în sirop şi începem să decoram deasupra cu feliuţe de fructe şi boabe de struguri. Se dă la copt cca 25 de minute, timp în care sucul lăsat de fructe în timpul coacerii va fi absorbit de perlutele de tapioca.

Când tarta s-a rumenit uşor se scoate şi se lasă să se răcească bine. Deasupra fructelor pregătim jeleul din amestecul pliculetului de gelle tort cu 100 ml apă şi două linguri de dulceaţă. Se pun la fiert amestecând încontinuu până dă în 2-3 clocote apoi se toarnă deasupra fructelor de pe tarta, turnând din centru spre margine. Se lasă să se închege la rece câteva minute.

Această tarta se taie foarte bine dacă este lăsată de seară până a doua zi la rece.

Poftă bună!