Tartă cu căpşuni

tarta cu capsuni jpeg

Îi mulţumim Gicăi Porceanu din Bucureşti pentru această sugestie pentru desert.

Ingrediente Pentru aluat 300 g făină 150 g unt 82% grăsime, foarte rece 100 g zahăr pudră 1 gălbenuş 1 lingură smântână 2 plicuri zahăr vanilat 1 praf de sare

Pentru cremă

600 ml lapte

100 g unt

4 gălbenuşuri

zahăr, după gust

3 linguri făină

1 fiolă esenţă de vanilie

1 praf de sare

Pentru decor

căpşuni

1/2 plic tort-gelee roşu

Mod de preparare

Pentru blat, cerni făina într-un castron şi pui untul tăiat cubuleţe şi îl încorporezi în făină, apoi adaugi, pe rând, restul ingredientelor pentru aluat. Frămânţi, şi aluatul obţinut îl înfăşori în folie şi îl dai la rece 30 de minute. Îl scoţi şi îl întinzi, apoi îl aşezi într-o formă de tartă tapetată şi îl înţepi din loc în loc.

Dai tava la cuptorul încins până când aluatul începe să se rumenească pe margini. Îl răstorni din tavă şi îl dai la rece.

Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul şi sarea, apoi adaugi făina şi continui să mixezi. Torni laptele în fir subţire şi începi să îl omogenizezi cu telul, apoi aşezi vasul pe foc mic, amestecând continuu până când se îngroaşă compoziţia. Opreşti focul, încorporezi untul, esenţa, o laşi la răcit şi o torni peste blatul de tartă. Ornezi cu căpşunile spălate şi uscate, şi torni tortul-gelee preparat conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Dai prăjitura la frigider peste noapte.