Tartă cu vişine

tarta cu visine jpeg

Îi mulţumim lui Albert Daniel Bertoni din oraşul Focşani, judeţul Vrancea pentru încă o reţetă extraordinară.

Ingrediente: a) pentru blat - 400 gr făină - 2 linguri zahăr farin - un praf de sare - 200 gr unt - 6,7 linguri apă rece b) pentru umplutură - 1,5 kg vişine fără sâmburi - 2 linguri zahăr - 1 lingura scorţişoară măcinată - 4 linguri pesmet - una esenţă rom c) alte ingrediente - 1 gălbenuş de ou - 2 linguri pesmet

Preparare:

Pentru început, aprindem cuptorul să se încălzească,la 250 grade.

Făina, zahărul farin şi praful de sare se vor amesteca, după care se adaugă untul şi la final, apa. Se frământă un aluat omogen, de consistenţă elastică, care se va înfăşura în folie alimentară şi se va ţine la frigider timp de 30 minute.

Între timp, vom pregăti umplutura. Vişinele se amestecă cu zahărul, scorţişoara, pesmetul şi esenţa de rom. Se lasă la scurs.

După ce vor fi trecut cele 30 minute, scoatem aluatul din frigider şi din 2/3 vom întinde o foaie ce se va aşeza într-o formă cu diametrul de 28 cm. O înţepăm cu o furculiţă din loc în loc. Distribuim uniform cele două linguri de pesmet peste foaia din tavă. Răsturnăm umplutura de vişine şi o nivelăm. Din 1/3 aluat rămas se întinde o foaie din care se vor tăia fâşii ce se vor aşeza intercalat deasupra tartei umplute, astfel încât să rezulte un grilaj.

Reducem temperatura cuptorului la 170 - 180 grade şi introducem tarta. Dupa ce au trecut 15 minute, se scoate tarta şi se unge cu gălbenuş de ou. Înapoi la cuptor pentru alte 20 - 25 minute.

Dupa ce se mai răceşte, se poate pune deasupra un jeleu preparat cu zeamă de vişine, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.