Tartă de mere cu caramel

Mulţumim Corneliei Vijelie din Bucureşti pentru această reţetă delicioasă.
Ingrediente (1 tavă)
Pentru aluat 200 g făină 100 g unt rece 50 g zahăr pudră 1 praf de sare 1 lingură oţet 1 ou
750 g mere acrişoare
1 lămâie
20 g unt
100 g zahăr
2 linguri suc de mere
Preparare
Cerni făina şi faci o adâncitură în mijloc. Adaugi untul rece tăiat cubuleţe, zahărul, oţetul, sarea şi oul bătut ca pentru omletă. Frămânţi până obţii un aluat neted. Cureţi merele, le tai în patru şi îndepărtezi cotorul. Tai sferturile feliuţe şi le stropeşti cu zeama de la lămâie, ca să nu oxideze.
Întinzi aluatul într-o formă de tartă şi apeşi uşor cu degetele, ridicând şi pe pereţi. Înţepi cu furculiţa din loc în loc, acoperi cu feliuţele de mere aşezate ca în imagine sau după preferinţă, iar deasupra pui bucăţele de unt. Introduci în cuptorul preîncălzit şi coci, la foc potrivit, timp de 20 de minute.
Pui zahărul la topit într-un vas, la foc mic. Adaugi sucul de mere şi fierbi până se caramelizează, amestecând continuu. Scoţi tarta din cuptor, torni caramelul peste ea şi o mai introduci la cuptor pentru 10 minute.