Tort cu frişcă, cremă de vanilie şi cacao

DSC00306 jpeg

Simplu, delicios, pentru orice ocazie. Şi vine direct de la Teodora Temelie, o cititoare fidelă a revistei noastre.

Ingrediente

Blat

4 oua 4 linguri faina 4 linguri zahar un praf sare 1 plic zahar vanilat 1 varf cutit coaja rasa de lamaie.

Mod de preparere

Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile spuma cu praful de sare, se incorporeaza zaharul treptat pana spuma nu mai cade de pe tel. Se adauga galbenusurile peste spuma de albusuri si se adauga si plicul de zahar vanilat. Se amesteca usor cu lingura cu miscari de jos in sus.

Se adauga in ploaie faina, mestecand usor pentru a nu se lasa spuma. Se adauga si coaja rasa de lamaie. Un vas rotund cu diamentru de circa 21 cm se unge cu unt (se ung si marginile), se pune o foaie de copt taiata in forma rotunda pentru a acoperi fundul vasului de copt.

Se toarna compozitia de blat. Se coace la foc bun fara sa fi preincalzit cuptorul. Cand este rumenit si usor desprins de pe vas, blatul este copt.

Crema de cacao

1 lingura de cacao

250 ml lapte

1 lingura faina

2 linguri zahar

50 grame unt (optional)

Mod de preparare

Se amesteca cacao cu faina si zaharul. Se pun 2 linguri de lapte rece peste amestec pentru a se lega si a nu face cocoloase. Se adauga si restul de lapte si se pune la fiert pana se leaga si a fiert. Se lasa sa se raceasca. Cand este calduta se adauga si untul.

Crema de vanilie

Ingrediente

2 oua

2 linguri de faina

2 linguri de zahar

250 ml lapte

zahar vanilat

Mod de preparare

Se separa galbenusurile de albusuri. Se amesteca galbenusurile cu zaharul. Cand zaharul s-a mai zdrobit se adauga faina treptat. Albusurile se bat spuma, din care se iau cateva linguri si se adauga peste galbenusuri, astfel incat crema sa devina mai moale si curga din lingura. Nu se pun toate albusurile. Laptele se fierbe cu zaharul vanilat.

1/3 din laptele fierbinte se adauga in bolul cu crema de galbenusuri si se amesteca. Acesta compozitie se toarna in vasul cu lapte de pe foc si se amesteca bine pe foc mic pana crema este fiarta.

Frisca

400 g smantana nefermentata 20% grasime

2 linguri rase de zahar

Intr-un vas inalt se pune smantana rece si se adauga zaharul. Se bate incet cu telul pentru ca frisca sa incorporeze aer si sa creasca usor in volum. Nu se bate prea mult pentru a nu se taia frisca.

Ansamblarea tortului

Cand blatul scos din cuptor s-a racit, se taie in 4 felii transversale de aproximativ 1 cm grosime. Cremele sa fie la temperatura camerei. Peste prima felie de la baza tortului se pune jumatate din frisca, se acopera cu blatul intermediar peste care se pune crema de cacao.

Peste al treilea blat se pune crema de vanilie. Dupa asezarea ultimului blat se acopera tortul cu restul de frisca si se orneaza cu ciocolata rasa. Este bun de a fi servit dupa ce a stat peste noapte la frigider.

Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.