Tort cu zmeură

tort cu zmeura jpeg

Mulţumim Roxanei Muntean din Sibiu pentru această reţetă apetisantă

Ingrediente

Pentru blat 4 ouă 1 vârf de cuţit sare 70 g zahăr tos zahăr vanilat coajă rasă de lămâie 40 g unt 80 g făină 2 linguri apă caldă

Pentru cremă

250 ml lapte

2 gălbenuşuri

2 linguri praf de budincă de vanilie

60 g zahăr pudră

200 g zmeură

Pentru ornat

500 g frişcă

4 foi de gelatină

zmeură

Mod de preparare

 

Pentru blat, freci bine gălbenuşurile cu 2 linguri de apă caldă, jumătate din cantitatea de zahăr tos, sarea, zahărul vanilat şi coaja de lămâie, până devin cremă. Baţi spumă albuşurile cu restul de zahăr şi încorporezi în gălbenuşuri, adaugi untul topit şi făina. Torni aluatul în formă şi dai la cuptorul încins 40 de minute. După ce s-a răcit blatul, îl tai în două, pe orizontală.

Pentru cremă, combini 4 linguri de lapte cu praful de budincă şi cu gălbenuşurile. Restul de lapte îl pui pe foc, împreună cu zahărul pudră şi când începe să fiarbă, adaugi gălbenuşurile şi amesteci până se îngroaşă.  După ce se răceşte, o întinzi pe o foaie de blat, peste care aşezi zmeura, apoi pui cealaltă foaie de blat.

Gelatina o înmoi în apă rece, o storci şi o dizolvi în puţină apă caldă, apoi o încorporezi în frişca bătută. Îmbraci tortul într-un strat generos de frişcă, peste care pui zmeura.