Tort de ciocolată

Tort jpeg

Această reţetă am primit-o de la cititoarea noastră Alexandrina Barbu din Buftea, jud. Ilfov. Vă mulţumim! Nu uitaţi că aşteptăm reţetele voastre la adresa retete@click.ro!

Ingrediente:

6 ouă 180 g zahăr 150 g făină 30 g cacao 50 g unt sare ½ plic praf de copt puţină cafea pentru însiropat

100 g ciocolată (72% cacao)

100 ml frişcă lichidă

250 g mascarpone

1 lingură lichior ciocolată

200 g zahăr

5 linguri de apă

1 linguriţă zeamă lămâie

250 ml lapte

1 linguriţă amidon alimentar

3 gălbenuşuri de ou

2 linguri zahăr pudra

10 g gelatină

300 ml frişcă lichidă

1 linguriţă smântână

nucă de cocos

fructe proaspete sau confiate

Mod de preparare:

Mixezi ouăle împreună cu zahărul până ce-şi triplează volumul. Amesteci separat făina cu praful de copt, sarea şi cacaua, apoi încorporezi în amestecul de ouă. Adaugi treptatat untul topit. Torni aluatul în tava de copt şi laşi la cuptor.

Între timp pregăteşti crema de ciocolată astfel: încălzeşti frişca până la punctul de fierbere, adaugi apoi ciocolata mărunţită şi amesteci până se topeşte. Adaugi lichiorul şi după ce se răceşte, adaugi crema mascarpone.

Pentru crema de caramel, hidratezi gelatina cu puţină apă, mixezi frişca cu smântână şi laşi puţin la frigider. Amesteci gălbenuşurile cu zahărul pudră, adăugând treptat amidonul şi laptele. Într-un vas separat pui la foc mic zahărul tos, zeama de lămâie şi umezeşti cu puţină apă, şi amesteci cu o spatulă până la caramelizare. Iei de pe foc, adaugi compoziţia de gălbenuşuri. Laşi din nou pe foc, amesteci până la încorporare. Laşi la răcit, după care adaugi gelatina şi frişca bătută.

Tai blatul răcit în 3 felii egale şi se însiropezi cu puţină cafea. Peste fiecare felie întinzi crema de ciocolată şi caramel, la alegere, după propriul gust. Deasupra presari nuca de cocos şi ornezi cu diferite fructe proaspete sau confiate, după plac. Laşi tortul la frigider.

Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.