Tort de ciocolată şi mousse de fructe de pădure

DSC01583 jpeg

Doamna Elena Harabagiu ne-a ispitit cu o reţetă de tort ideală pentru ocazii festive.

De ce ai nevoie pentru tort

Blat:

-7 oua

-7 linguri cu varf faina

-7 linguri zahar

-10 g zahar vanilat

-cacao

-un praf de sare

-10 g praf de copt

Crema ganache:

-100 g ciocolata amaruie

-150 g ciocolata menaj

-200 g frisca lichida

-5 g gelatina

Mousse de fructe de padure:

-250 g fructe de padure

-200 g frisca lichida

-5 g gelatina

-100 g zahar

Sirop:

-250 g apa

-125 g zahar

-3 linguri lichior de cafea

-1 lingura esenta de rom

Decor:

-bomboane Rafaelo

-frisca

ness

Mod de preparare:

Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga o lingura de zahar si se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea lingura de zahar. Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se bate bine dupa fiecare. Se adauga zaharul vanilat. În final se obtine o spuma deschisa la culoare cu un volum triplat.

Se amesteca faina, praful de copt si cacaoa si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul. Se tapeteaza o forma de copt si se toarna compozitia. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30-35 minute. Se face rapid testul scobitorii: daca iese curata atunci blatul este copt.

Gelatina se inmoaie in 50 ml apa rece timp de 10 minute. Intre timp se toarna frisca lichida intr-o craticioara si se adauga ciocolata rupta in bucatele mici. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana se topeste complet ciocolata insa trebuie avut grija ca amestecul sa nu fiarba .

Se ia craticioara de pe foc si se adauga gelatina. Se lasa sa se raceasca si apoi se da la frigider pentru minim 2 ore.Se scoate ganacheul de la frigider si se mixeaza pana se obtine o crema deschisa la culoare.

Gelatina se inmoaie in 50 ml apa rece timp de 10 minute. Intre timp intr-o craticioara se pun fructele si zaharul si se lasa sa fiarba. Cand zaharul se topeste complet se mixeaza bine. Amestecul obtinut se pune iarasi sa fiarba insa trebuie avut grija ca amestecul sa nu fiarba. Se ia craticioara de pe foc si se adauga gelatina. Se amesteca bine pana ce gelatina este dizolvata complet si se lasa sa se raceasca. Se mixeaza frisca iar cand amestecul de fructe este rece se adauga peste frisca si se omogenizeaza bine.

Se pun pe foc intr-o craticioara apa, zaharul, lichiorul si esenta de rom si se lasa sa fiarba pana ce zaharul este dizolvat complet. Se lasa siropul sa se raceasca.

Ansamblare tort: 

Se taie blatul de tort in 3 parti. Se pune prima foaie de blat, se insiropeaza si se pune 1/2  ganache-ul de ciocolata. Se asaza cel de-al doilea blat  si se adauga mousse-ul de fructe de padure. Peste se adauga restul de ganache de ciocolata si se niveleaza. Se asaza si celalalt blat insiropat. Se decoreaza dupa fantezia fiecaruia.Eu am decorat cu bomboane Rafaelo, frisca si putin ness.



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg