Tort de vară cu fructe
Îi mulţumim doamnei Rada Adriana Mariana din Oradea, judeţul Bihor, pentru cel mai apetisant tort de vară cu fructe.
Ingrediente
Pentru blat
10 ouă 10 linguri zahăr 10 linguri făină 1/2 plic praf de copt 1/2 linguriţă bicarbonat zeamă de lămâie 2 plicuri zahăr vanilat
Pentru umplutură şi decor
1 litru frişcă
2 esenţe de lămâie
fructe (căpşuni, 1 banană,1 cutie compot ananas, 5 kiwi)
3 plicuri de gelatină
Mod de preparare
Pentru blat, separi ouăle. Baţi albusurile spumă cu un praf de sare şi 5 linguri de zahăr. Baţi bine gălbenuşurile cu mixerul, împreună cu celelalte 5 linguri de zahăr şi cele 2 pliculeţe de zahăr vanilat, până când compoziţia devine ca o cremă şi adaugi apoi praful de copt şi bicarbonatul dizolvat în zeama de lămâie.
Amesteci albuşurile cu crema de gălbenuşuri şi apoi adaugi făina în ploaie. Amesteci cu o lingură de lemn de sus în jos, ca să nu se lase. Compoziţia o răstorni într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie. Coci blatul 45-50 minute. Faci proba cu scobitoarea şi când e gata, îl scoţi şi îl laşi să se răcească.
Tai în două blatul copt şi răcit şi îl însiropezi cu siropul de ananas. Baţi frişca spumă tare, iar la sfârşit adaugi esenţa de lămâie. Jumătate din fructe le tai cubuleţe, iar celelalte le păstrezi pentru decor.
Aşezi primul blat însiropat pe o tavă, pui puţina frişcă bătută, presari fructele tăiate mărunt, iar pui puţină frişcă, apoi aşezi cel de-al doilea blat însiropat. La final, îmbraci tot tortul în frişcă şi îl ornezi cu fructe. Peste ele pui gelatina, pe care o prepari conform instrucţiunilor de pe plic.
Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.