Tort Periş

tort peris jpeg

Mulţumim Vasilicăi Rotaru din localitatea Periş judeţul Ilfov pentru această reţetă absolut apetisantă.

Ingrediente

10 ouă 10 linguri zahăr 12 linguri făină 2 linguri apă rece esenţă de vanilie

5 ouă

2 căni zahăr

1 pachet unt

2 căni de apă

2 căni de zahăr

esenţă de rom

Mod de preparare

Pentru blat, baţi albuşurile cu apă rece aproximativ 5 minute, după care pui câte o lingură de zahăr, bătând încontinuu (aproximativ 10 minute).Când compoziţia s-a întărit, adaugi, alternativ, câte un gălbenuş, încorporându-l uşor (nu mai baţi compoziţia), apoi făina şi tot aşa până termini ingredientele.

Tapetezi tava de tort cu unt şi cu făină şi dai la cuptorul încins. Spre final, dai focul mai mic.Pentru cremă, baţi ouăle întregi cu zahărul şi pui la foc foarte mic, amestecându-se încontinuu. Dai de pe foc la răcit. Freci untul topit la temperatura camerei, apoi adaugi câte o lingură de cremă răcită.

Fierbi apa cu zahărul şi esenţa de rom. Tai blatul pe orizontală, aşezi prima parte pe un platou, însiropezi cu jumătate de sirop rece, adaugi crema (opreşti pentru decor) şi pui a doua parte de blat. Acoperi cu crema rămasă.