Trunchi de copac

trunchi de copac jpeg

Acest nume ghiduş este dat uneia dintre cele mai bune prăjituri pe care am mâncat-o vreodată şi pe care am primit-o de la Angelica Maria Trică din Râmnicu Vâlcea.

Ingrediente pentru aluat

5 oua 100 g zahar 1 pliculet zahar vanilat 2 lingurite coaja de lamaie rasa 100 g unt moale 50 g faina 50 g amidon alimentar 1 praf de sare pesmet pentru forma

Pentru glazura

150 g ciocolata fina amaruie

200 g zahar

1 lingura rom

1 lingura unt, dupa caz

Mod de preparare

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile,zaharul,zaharul vanilat si coaja de lamaie se bat intr-un castron pana se dizolva bine zaharul.

Se adauga untul si se mai amesteca pana se obtine o crema consistenta.Se incinge cuptorul la 150 grade C sau treapta 1.Se unge o forma dreptunghiulara cu unt si se tapeteaza cu pesmet.Se pune faina si amidonul peste crema din galbenus si se incorporeaza.Albusurile cu sarea se bat spuma,se rastoarna peste aluat si se amesteca usor cu telul in forma de para,pana se obtine o crema mai groasa.

Se pun 2-3 linguri de aluat pe fundul formei si se intind uniform cu o pensula lata sau cu o spatula pentru aluat.Se coace aluatul in cuptor la sursa de caldura inferioara 3-5 minute,pana ce aluatul capata o tenta bruna.Apoi se intinde un nou strat de aluat peste cel dintai si se coace,de data aceasta la sursa de caldura superioara.

Dupa caz,se pune o tava dedesubt,pentru a reduce puterea focului.Se procedeaza in acelasi fel pentru a coace 10-12 straturi.Se scoate tortul din cuptor,se scoate cu grija din forma si se pune pe un gratar de bucatarie,la racit.Pentru a obtine forma unor trunchiuri de copac,se taie tortul in 40 de bucati,ascutite la unul din capete.Pentru glazura,se taie ciocolata in bucati si se pune intr-o craticioara si se topeste in bain-marie.

Se adauga apoi 125 ml de apa calda,zaharul si romul,amestecand mereu,pana se omogenizeaza crema.Se lasa glazura la racit.Daca se intareste,se adauga 1 lingura de unt si se mai incalzeste o data.In acest fel,glazura devine mai lichida si onctuoasa.Se acopera prajitura cu glazura.Pentru a glasa varfurile de capac,se introduc in glazura,se pun pe un gratar de bucatarie si se lasa pana cand glazura s-a intarit.

Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.