Varză à la Cluj

Îi mulţumim lui Marian Cristea din Bucureşti pentru această reţetă.
Ingrediente
450 g carne de porc
2 linguri de orez
1 ceapă
2 verze acre
50 g slănină afumată
2 linguri pastă de roşii
100 g untură
1 linguriţă boia de ardei iute
100 ml smântână
sare
piper
Mod de preparare:
Toci ceapa şi o căleşti într o lingură de untură încinsă, după care o laşi la răcit. Toci carnea împreună cu ceapa călită, o amesteci cu orezul şi condimentezi cu sare şi piper.
Speli varza bine, o storci şi o toci fâşii subţiri. Căleşti pasta de roşii în puţină untură împreună cu boiaua de ardei şi stingi cu puţină zeamă de varză. Laşi să fiarbă, adaugi varza, slănina afumată tăiată mărunt şi laşi pe foc până se înmoaie.
Într-un vas uns cu untură pui un strat de varză, unul de carne şi continui până termini şi varza, şi carnea, având grijă ca ultimul strat să fie de varză. Pui deasupra sosul rămas de la călirea pastei de roşii şi dai la cuptor, la foc mic, aproximativ două ore. La nevoie mai pui apă sau zeamă de varză. O serveşti caldă, cu smântână.