Zarzavat pentru iarnă

Când de pe tarabă te îmbie ardeii, vinetele şi gogoşarii, nu poţi rezista multă vreme ispitei de a pregăti cu mâna ta măcar un borcan de zacuscă sau de a pune pentru iarnă zarzavat.
Ingrediente
8 kg roşii 1 kg ardei gras 1 kg ardei capia 1 kg gogoşari 3-4 linguri sare grunjoasă 7-8 legături pătrunjel
Mod de preparare
Roşiile le opăreşti şi le descojeşti, după care le tai cubuleţe.
Îndepărtezi cotoarele şi seminţele de la ardei şi-i tai bucăţi cât mai mici.
Pui toate legumele într-un vas, adaugi sarea şi pătrunjelul, spălat şi tocat în prealabil, şi aştepţi câteva ore ca să-şi lase zeama. Între timp speli şi sterilizezi borcanele. Pui zarzavatul în borcane şi înfiletezi capacele.
Aşezi borcanele pe tava de la cuptor şi laşi zarzavatul să fiarbă o oră la foc mic din momentul în care a dat primul clocot. Le pui în pături şi le laşi până a doua zi să se răcească. Le depozitezi în cămară.
sursa foto: Stockfood