Falafel cu sos

1 falafel jpg jpeg

Dacă îţi plac aromele orientale, sigur iubeşti falafelul. Aceste chifteţulţe delicioase din năut sunt binevenite şi în perioada postului, când le poţi mânca cu un sos din iaurt vegetal.

Ingrediente

  • 200 g năut
  • 1 ceapă
  • 3-4 căţei usturoi
  • 2 linguri făină de năut
  • ½ linguriţă chimion
  • sare
  • piper
  • ulei, pentru prăjit

Pentru sos

  • 1 iaurt de soia 
  • 2 căţei usturoi 
  • sare, după gust
  • 1-2 fire mărar
  • coajă de lămâie bio
  • seminţe de susan

Pentru această reţetă nu e nevoie să fierbi năutul.

Ţii năutul în apă între 12 şi 15 ore. Îl speli în mai multe ape şi îl pui în blender. Adaugi ceapa şi usturoiul mărunţite şi mixezi ingredientele. Potriveşti gustul de sare şi piper, presari chimionul şi făina. Când ai obţinut o pastă te opreşti şi formezi chifteluţele de care le aplatizezi uşor şi le prăjeşti în baie de ulei, pe ambele părţi. Le scoţi pe şerveţele ca să îndepărtezi excesul de ulei.

Pentru sos, combini iaurtul cu usturoiul zdrobit, cu mărarul tăiat fin şi cu sare. Amesteci bine să se combine aromele şi îl dai la rece.Opţional, poţi rade şi coajă de lămâie şi presăra seminţe de susan.

Serveşti chifteluţele  alături de sos. Dacă doreşti, poţi mânca alături de lipii, orez şi o salată de legume.