Baba ganoush, cea mai bună salată orientală cu vinete

Baba ganoush salata vinete jpeg

Această delicioasă salată orientală cu vinete este fantastică şi poate fi servită cu legume reci sau cu lipie libaneză. Reţeta este recomandată chiar de bucătarul Jamie Oliver, aşa că merită să încerci şi tu cum se face baba ganoush.

Baba ganoush, cea mai bună salată orientală cu vinete – Ingrediente

3 vinete medii ulei de măsline 2 căţei de usturoi 1 lingură tahini ½ linguriţă boia de ardei iute, opţional 1 linguriţă chimion ulei de măsline extravirgin 2 lămâi sare piper

Baba ganoush, cea mai bună salată orientală cu vinete – Mod de preparare

Preîncălzeşti cuptorul la 180 de grade Celsius. Pe un tocător de lemn, tai vinetele în două, pe lungime. Crestezi pulpa de câteva ori, de-a lungul şi de-a latul vinetelor, dar ai grijă să nu tai prin coajă.

Stropeşti legumele cu 2 linguri de ulei de măsline, apoi le ungi cât mai bine, ca să fie acoperite uniform cu ulei. Aranjezi vinetele pe o tavă de copt, cu partea cu coaja în jos, apoi le dai la cuptorul încins, aproximativ 45 de minute, până se înmoaie. Când sunt gata, scoţi vinetele din cuptor cu ajutorul unor mănuşi de bucătărie şi le dai deoparte să se răcească.

Cureţi şi toci usturoiul, apoi îl pui într-un blender sau robot de bucătărie. Adaugi pasta tahini, boiaua (dacă foloseşti), chimionul, 2 linguri de ulei de măsline extravirgin şi vinetele, după ce îndepărtezi coaja. Tai lămâile în două şi storci zeama printre degete, ca să prinzi sâmburii. Închizi capacul blenderului şi amesteci până la omogenizare, până obţii o pastă groasă. Guşti şi adaugi sare şi piper, dacă crezi că este nevoie. Muţi preparatul Baba ganoush într-un castron şi serveşti cu lipie sau legume reci.

Sursa + foto: jamieoliver.com

Salată de vinete la cuptor, cu legume

Salată de vinete la cuptor, cu legume

Musaca de vinete

Musaca de vinete

Vinete împănate

Vinete împănate

Vinete umplute cu carne şi ciuperci

Vinete umplute cu carne şi ciuperci

Vinete umplute cu şuncă

Vinete umplute cu şuncă