Cozonac aromat

Kulich with Sugar Icing jpeg

Panettone este unul dintre cele mai aromate reţete de cozonac. Iată cum se prepară!

De ce ai nevoie pentru cozonac aromat

Pentru aluat: ● 300 ml lapte ● 40 ml vodcă ● 20 g drojdie proaspătă ● 500 g făină ● 6 gălbenuşuri ● 150 g zahăr ● 1/3 linguriţă de nucşoară  măcinată ● 1/3 linguriţă decuişoare măcinate ● 1 praf şofran măcinat ● 1 linguriţă cardamom ● 125 g unt ● 1 linguriţă scorţişoară Pentru decor: ● 1 albuş ● 150g zahăr  pudră ●  bomboane colorate

Cum se prepară cozonac aromat

Pentru aluat, amesteci şofranul cu  vodca. Separat, dizolvi drojdia în laptele cald. Adaugi jumătate din făina cernută, amesteci şi laşi deoparte la loc cald o oră.

Baţi gălbenuşurile cu zahărul până se deschid la culoare. Adaugi vodca amestecată cuşofranul şi celelalte condimente.

Pui  drojdia dizolvată şi  restul  de făină. Iniţial, amesteci cu olingură, apoi frămânţi 10-15 minute.Încorporezi untul topit şirăcit şi mai frămânţi aluatul încă10-15 minute. Pui aluatul într-un bol adânc, îl acoperi cu folie alimentară şi-l laşi la loc cald 2-3ore.

Transferi aluatul într-o tavă şi-l laşi la loc cald încă 30 deminute. Coci cozonacul 45 de minute la 180 °C. Pentru decor,baţi albuşul cu zahărul până devine spumă şi pui glazura peste cozonac, apoi presari bomboane colorate, după gust.