Dovlecei cu brânză telemea la cuptor

Vara este anotimpul perfect pentru dovlecei umpluţi sau ardei umpluţi, sunt proaspete şi foarte gustoase. În plus, dovleceii sunt surse importante de substanţe nutritive, vitaminele A şi K, dar şi minerale, precum fier, acid folic, mangan, zinc, calciu. Dovleceii stimulează digestia, sunt foarte buni pentru cei care suferă de boli de stomac, precum gastrită sau ulcer şi au un rol important în menţinerea sănătăţii ochilor.
Aşadar, există numeroase motive pentru consumul de dovlecei, iar această reţetă uşoară şi gustoasă de dovlecei cu brânză telemea la cuptor este o alegere excelentă pentru zilele de vară.
Ingrediente Dovlecei cu brânză telemea la cuptor:
- 4 dovlecei potriviţi
- 4 linguri de ulei de măsline
- 200 de grame de brânză telemea (de care vă place)
- 200 de ml de iaurt
- 2-3 linguri smântână
- 2-3 căţei de usturoi
- Mărar
- Caşcaval ras
- Busuioc
- Piper
- Cimbru
- Sare
Mod de preparare Dovlecei cu brânză telemea la cuptor:
Dovleceii se spală, apoi se taie pe jumătate. Se scot seminţele, iar părţile cu coajă se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare sau cu o furculiţă. Apoi se pun pe o tavă tapetată cu folie de aluminiu, se ung cu amestecul de ulei de măsline şi sare, piper, cimbru şi busuioc. Peste ei se presară din abundenţă brânză telemea şi caşcaval ras.
Se bagă la cuptor timp de 20 de minute, cu mare grijă să nu se înmoaie prea tare. Se scot de la cuptor şi se servesc cu sosul amestecat din smântână, iaurt, mărar şi usturoi. Sunt foarte proaspeţi, gustoşi şi uşori. Poftă bună!
O variantă şi mai uşoară este să daţi dovleceii prin răzătoare, să îi stoarceţi. Apoi, telemeaua se fărâmiţează, apoi se amestecă cu mărarul. Sosul se face separat, se poate adăuga şi unt să iasă mai gros. Apoi, într-un var termorezistent uns cu unt şi presărat cu făină, se pune un strat de dovlecel ras, unul de brânză, până se epuizează ingredientele. Ultimul strat să fie de dovlecei raşi. Peste ei se presară caşcaval ras şi sosul şi se bagă la cuptor. Sunt la fel de delicioşi.