Îngheţată de caise

Vrei un desert răcoritor, care să îţi potolească pofta de ceva dulce? În zilele caniculare, bucură-te de o îngheţată de caise delicioasă, preparată cu fructe proaspete.
Îngheţată de caise - Ingrediente
1,8 – 2 kg caise coapte 250 g zahăr 3 gălbenuşuri 480 g smântână lichidă pentru frişcă 480 ml lapte 1 linguriţă esenţă migdale
Îngheţată de caise - Mod de preparare
Pui caisele în apă fierbinte 20 de secunde, ca să le înmoi coaja, apoi le scoţi din apă, le scurgi şi le îndepărtezi coaja. Tai fructele în jumătăţi şi le scoţi sâmburii, apoi le tai bucăţi mai mari şi le pui într-un bol mare de sticlă.
Peste caise torni un sfert sau jumătate din cantitatea de zahăr, amesteci şi laşi fructele aproape 1 oră, apoi le faci piure.
Între timp, cât caisele stau la înmuiat cu zahărul, prepari baza pentru îngheţată. Baţi gălbenuşurile într-un bol, aproape 3 sau 4 minute, şi le laşi deoparte. Combini smântâna lichidă, laptele şi restul de zahăr într-o cratiţă cu fundul gros. Fierbi la foc mediu, amestecând continuu, până se dizolvă zahărul şi amestecul este fierbinte.
Torni cu un polonic aproximativ 240 ml (o cană) din amestecul fierbinte peste gălbenuşurile bătute, amestecând constant până la omogenizare. Torni combinaţia de gălbenuş în cratiţă şi continui să fierbi la foc mediu, amestecând continuu aproximativ 5 minute, până când crema se îngroaşă suficient de mult pentru a forma o peliculă pe spatele lingurii.
Iei cratiţa de pe foc şi adaugi esenţa de migdale. Laşi crema să se răcească la temperatura camerei, apoi încorporezi caisele făcute piure. Dai la frigider cel puţin 3 ore, până se încheagă îngheţata.
PONT: Pui amestecul de îngheţată într-un vas adânc sau un bol din plastic sau inox, care să reziste la congelator. După 45 de minute, deschizi uşa congelatorului şi verifici îngheţata.
Pe măsură ce începe să îngheţe pe margini, o scoţi din congelator şi amesteci bine cu o spatulă. Baţi bine compoziţia şi orice bucăţi îngheţate trebuie mărunţite. Apoi dai din nou la congelator.
Verifici amestecul la fiecare 30 de minute, amestecând bine pe măsură ce îngheaţă. Periodic, va trebui să verifici şi să amesteci îngheţata în tot acest timp, cât se întăreşte, până e complet făcută. Va dura 2-3 ore până când îngheţata va fi gata.
Surse: food.com, davidlebovitz.com. Foto: food.ndtv.com.