Supă englezească de ceapă

Ceapa este ingredientul de bază pentru aproape toate mâncărurile, fără ea, mâncărurile nu prea ar avea gust. Iar atunci când se prepară o mâncare de ceapă, aroma şi gustul sunt fără cuvinte. Iată supa englezească de ceapă, care cucereşte prin savoarea şi gustul său unic. Trebuie neapărat să o încerci, mai ales că este sezonul cepelor roşii, bune şi gustoase.
Ingrediente Supă englezească de ceapă:
- 5 cepe roşii potrivite
- 3 cepe albe
- 2 fire de praz
- 8 frunze proaspete de salvie
- 50 de grame unt
- Ulei de măsline
- 5-6 căţei de usturoi
- 2 litri supă concentrat de vită sau pui sau chiar legume
- 200 de grame ceddar (sau caşcaval asemănător)
- Sos Worcestershire
- Sare
- Piper alb
Mod de preparare Supă englezească de ceapă:
Ceapa roşie şi cea albă se toacă nu foarte mărunt, după ce a fost curăţată şi spălată. Apoi, într-o oală mai mare se pune untul la topi, împreună cu 4-5 linguri de ulei de măsline. Ceapa se pune la călit cu prazul tăiat rondele. Se adaugă 2-3 frunze de salvie, sare şi piper, se acoperă oala cu un capac şi se lasă la foc mic în jur de 30 de minute.
Ceapa trebuie să aibă culoare maronie şi să fie moale. Se mai lasă pe foc încă 20 de minute, dar fără capac şi amestecând continuu. Apoi, se adaugă supa de pui, vită sau legume. Dacă este fierbinte se lasă focul mic şi ar trebui să mai fiarbă încă 10 minute. Dacă nu aveţi cupă şi completaţi cu apă focul se dă tare până începe să clocotească.
Apoi, se încinge cuptorul şi se pun felii de pâine neagră la rumenit. Supa se pune în castroane, peste supă se pune câte o felie de pâine, ideal ar fi ca felia că cuprindă integral bolul cu supa. Peste felia de pâine se rade frumos ceddar sau alt caşcaval, se stropeşte cu sos Worcester şi se decorează cu frunze de salvie unse cu 2-3 picturi de ulei de măsline. Castronaşele cu supă se pun pe tavă şi se lasă la cuptor 5-10 minute până se topeşte caşcavalul. Se serveşte imediat. Poftă bună!